houten-snijplank-schoonmaken-onderhouden-de-duurzame-kaart (1)

Een houten plank onhygiënischer dan een van kunststof? Nee hoor, je moet alleen weten hoe je hem moet onderhouden. Dat kan je zelfs met producten die je al in huis hebt. We geven twee tips voor een standaard onderhoud en een toemaatje voor wie 101% zeker wil zijn dat alle bacteriën dood zijn.

Hoewel de boom waarvan je plank komt al lang dood is, blijf hout steeds wat verder leven. Intensief gebruik en vocht kunnen zorgen voor scheuren in je plank, waarin bacteriën zich graag nestelen. Door je plank regelmatig een goed onderhoud te geven, kan je dat echter voorkomen.

Stap 1: intensieve scrub

Smeer je plank in met citroensap of witte azijn en strooi er een hand grof zeezout over. Wrijf sap en zout over de plank en laat een kwartier intrekken. Achteraf spoel je de plank af met water en laat je hem volledig opdrogen. Het zuur zal bacteriën doden en geuren wegnemen, terwijl zout de kleur van je plank zal herstellen.

Stap 2: hydrateren kan je leren

Als je houten snijplank al doordrenkt is met olie, sluit het hout zich en kunnen er geen andere sappen meer binnen dringen. Daarom is het aan te raden je plank regelmatig in te vetten met een geur- en smaakloze olie. Je kan speciale snijplankolie gebruiken, maar eigenlijk doen amandel- en druivenpitolie de job ook goed. Kies nooit voor olijfolie, want die maakt je plank plakkerig. Breng desnoods meerdere lagen aan, maar laat wel elke laag goed indrogen.

Stap 3: Dood aan àlle bacteriën

Geloof je niet zo in de kracht van citroensap, zout en olie? Duik dan in je EHBO-kast en zoek er het zuurstofwater in. Dat goedje zal letterlijk elke bacterie op je plank doden, dus zelfs als je al enkele krassen en kieren hebt in je plank, is dit een erg doeltreffende methode.