EEN INDUCTIEKOOKPLAAT IS GEEN WARMTEBRON
In een inductiekookplaat zitten metalen spoelen die een wisselend magnetisch veld opwekken. Als je op de kookplaat kookgerei met een magnetische bodem zet, ontstaan er in die bodem wervelstromen die zorgen voor een hevige warmteontwikkeling. Bij inductie wordt de warmte dus rechtstreeks in de bodem van je pot of pan opgewekt.
HET KOOKGEREI IS DE WARMTEBRON
De wervelstromen zorgen voor een ringvormige, snelle warmteontwikkeling in de bodem van het kookgerei. Deze warmte moet zo snel en gelijkmatig mogelijk verspreid worden over de volledige bodem. De kwaliteit van je pot of pan en vooral van de bodem is dus essentieel bij inductiekoken. Hoe beter de bodem de extreme spanningen kan opvangen en weerstaan, hoe meer warmteontwikkeling er is en hoe meer rendement je uit je kookplaat haalt.
DE IDEALE COMBINATIE
Bij inductie werken de kookplaat en het kookgerei samen, waardoor je potten en pannen eigenlijk het werkelijke rendement van je fornuis bepalen. Of je nu een dure inductiekookplaat met hoog vermogen aanschaft of niet, het gebruikte materiaal in je kookgerei en zijn mogelijkheid om energie te absorberen bepaalt het werkelijke vermogen van je fornuis. Je keuze voor een krachtiger en duurder inductiefornuis kun je onbewust teniet doen door potten en pannen van mindere kwaliteit te gebruiken. De ideale combinatie is dus een krachtige kookplaat met zeer magnetisch kookgerei.